ihmisoikeudet,  opiskelu,  tasa-arvo

Entä ne pojat

Carter (2015) kertoo, miten Yhdysvalloissa naisia käytetään seksuaalisesti hyväksi yliopistoissa ja armeijassa. Carterin (2015) mukaan tilanne on kuvatun kaltainen, koska ”Men don’t give a damn”. Eli väljästi suomennettuna, koska miehet eivät välitä paskaakaan. On ymmärrettävästi helppoa vain myöntää olevansa samaa mieltä, että naisille kuuluvat samat oikeudet kuin miehillekin, mutta jatkaa kuitenkin totutuista etuoikeuksista nauttimisesta. 

Carter (2015) mainitsee Ted-talkissaan Ruotsin esimerkkinä maasta, jossa on ryhdytty toimiin eli naisia ei enää rangaista seksiorjuudesta, vaan miehiä, jotka myyvät tai ostavat seksiä. Ja hän vetoaakin meihin naisiin valtioissa, joissa naisilla on oikeus puhua asioista: Meillä on kaikki edellytykset pitää asiasta ääntä ja saada äänemme kuuluviin. Meidän tulee ottaa vastuu tasa-arvon vaatimuksesta, olla äänekkäämpiä ja vaativampia, jotta kaikille maailman naisille saadaan ihmisoikeudet.  

Kun puhuu naisten oikeuksista tai tasa-arvosta, joka kerta joku huomauttaa, että mutta kyllä miehetkin ovat arvokkaita tai kysyy vastakysymyksen: Entäpä sitten miesten oikeudet? Viimeisimmässä TE-seminaarissakin (Humakin työelämäseminaarissa) se tapahtui, kun eräs osallistujista kertoi Tyttöjen talosta ja harjoittelustaan siellä chattiin ilmestyi: ”Entäpä poikien talo?” Mitä se kertoo kysyjästä?  

Voisiko olla kyse siitä, että syvimmällä sisimmässään hän on peloissaan siitä, että jokin muuttuu. Me ihmisethän tunnetusti haemme turvaa rutiineista, myös rutiininomaisista ajatusmalleista. Mitkä ovat ajatusmallit, jotka näistä asioista puhuttaessa uhkaavat muuttua? Kenties naista alistavat ajatusmallit? Mallit, joista United Nations Developement Program (UNDP) teki tutkimuksen (Kokkonen 2020). 

LÄHTEET

Carter, Jimmy 2015. Ted talk: Why I believe the mistreatment of the women is the number one human rights abuse. Viitattu 19.3.2020. https://www.ted.com/talks/jimmy_carter_why_i_believe_the_mistreatment_of_women_is_the_number_one_human_rights_abuse#t-984124 

Kokkonen, Yrjö 2020. YK-tutkimus: Lähes kaikilla ihmisillä on naisia alistavia ajatusmalleja. Viitattu 20.3.2020. https://yle.fi/uutiset/3-11244436  

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *