etuoikeus,  tasa-arvo,  valta

Etuoikeudet näkyväksi

Sinulle ”etuoikeuskävely” saattaa olla tuttu juttu. Se on leikki, jonka tarkoitus on paljastaa etuoikeuksien ja ”normaaliuden” elinikäinen vaikutus. Harjoitus voi auttaa tunnistamaan kaikki tekijät, jotka olivat olemassa jo ennen kuin teimme omia valintoja elämässämme. Tekijät, jotka joko takaavat meille mahdollisuuksia tai epäävät ne meiltä, ilman että varsinaisesti teemme mitään.

Säännöt ovat yksinkertaiset. Kaikki asettuvat maahan piirretyn viivan taakse. Kun ohjaaja lukee väitteen, kuten ”Perheesi omisti talon, jossa kasvoit”. Mikäli väite pitää kohdallasi paikkansa astut eteenpäin; jos ei, astut taaksepäin. Myöhemmin osallistujat saavat kuulla ja käsitellä yhdessä henkilökohtaisia ​​tarinoita siitä, miten rotu, luokka, sukupuoli ja vammaisuus vaikuttivat yksilöiden mahdollisuuksiin.

Perinteinen ”Etuoikeuskävely” -harjoitus auttaa paljastamaan etäisyyden etuoikeutettujen ja muiden välillä. Tämä näkyvä aukko osoittaa työtä, joka on tehtävä, jotta edes saavuttaa etuoikeutetun ryhmän. Ja usein silti jää jälkeen. Harjoitus voi toimia hyvin ryhmässä, jonka tavoitteena on keskittää huomio etuoikeuteen ja alkaa purkaa syyllisyyttä siitä, että on syntynyt kyseisillä eduilla. Haittapuoli on, että ne, joilla ei ole etuoikeuksia, jäävät helposti keskustelun ulkopuolelle.

Kun ”Etuoikeuskävely” muotoillaan uudelleen ”Etuoikeuspiiri” -harjoitukseksi, autetaan ryhmää keskittämään työnsä ja energiansa yhteisön rakentamiseen. Sillä voidaan osoittaa, että jokaisella on rooli yhteiskunnan ja yhteisön muutoksessa. Tässä uudessa harjoituksessa kaikki aloittavat suuren ympyrän kehältä, viivan sijaan. Ne, joilla on vähiten valtaa, ottavat askeleen eteenpäin ja päätyvät ympyrän keskelle. Tämän harjoituksen lopussa keskellä ovat ne, joiden elämään eriarvoisuus on vaikuttanut eniten, ja heitä pitäisi kuunnella, jotta saamme luotua paremman yhteiskunnan ja turvallisen ja terveen planeetan.

Ihmisoikeuksien tai ympäristöarvojen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden suhteen he ovat asiantuntijoita. Ympyrän reunoilla olevilla henkilöillä on ehkä enemmän yhteiskunnallista päätöksentekovaltaa ja aineellisia resursseja, mutta he tarvitsevat keskustassa olevien viisautta ohjaamaan ja määrittämään minne resurssit virtaavat, jotta syvä ja kestävä muutos olisi mahdollista. Molemmat kokemukset ovat ehkä väistämättömiä, mutta tällä hetkellä etuoikeutetuilla ihmisillä on suurempi vaikutus voittoa tavoittelemattomaan työhön.

Harjoituksella on kaksi tavoitetta: ensinnäkin luoda osallistujaryhmälle vertailukohdaksi kokemuksellinen kartta sorrosta ja etuoikeudesta; ja toiseksi antaa osallistujille kokemus siitä, että etuoikeuksien vaikutukset voi suunnata uudelleen, ja kannustaa uuteen tasapuolisempaan ja yhteisöä voimauttavampaan vallanjakoon.

Etuoikeuspiiri – harjoitus

Osallistujat muodostavat huoneen (tai minkä tahansa avoimen tilan) keskelle ison ympyrän. Ohjaaja lukee väitteitä, jotka koskevat asioita, jotka eivät ole ihmisen itsensä hallittavissa. Osallistujat ottavat askeleita ohjaajan ohjeiden mukaan. Harjoituksen päätyttyä osallistujien järjestys tilassa edustaa sosiaalista, poliittista, taloudellista ja ympäristöolosuhteiden karttaa, johon osallistujat ovat syntyneet ja kasvatettu.

Näkyväksi tehdyt asetelmat ovat hyvä lähtökohta pohdinnalle: Miltä prosessi tuntui? Kuinka usein törmäät tilanteisiin, joissa resurssien ja mahdollisuuksien saatavuutta arvioidaan rehellisesti? Mikä olisi erilaista, jos eriarvoisuudesta eniten kärsivien yhteisöjen ihmisiä nähtäisiin näiden yhteisöjen tarpeiden ja tilanteiden asiantuntijoina?

Yksi harjoituksen tavoitteista on kasvattaa tietoisuutta ja siten viisautta ja vastuuta siitä, kuinka käytämme etuoikeuttamme, sillä kukaan ei voi syntymäolosuhteitaan muuttaa. Harjoitus soveltuu sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkyväksi tekemiseen, mutta sen tarkoitus ei ole syyllistää, syyttää eikä aiheuttaa häpeää. Sen avulla ei ei ole tarkoitus arvottaa ihmisiä kivoihin ja vähemmän kivoihin. Kyse on tarkkailusta, ymmärtämisestä ja ajattelusta – järjestelmällisesti ja henkilökohtaisesti.

Kokoa ihmisiä ympäriltäsi kokeilemaan!

Syntymäoikeus

  • Jos esi -isäsi tai sinut pakotettiin tulemaan Suomeen, etkä voinut valita, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos vanhempasi eivät kasvaneet Suomessa, ota askel eteenpäin.
  • Jos ensisijainen etninen identiteettisi on suomalainen, ota askel taaksepäin.

Lapsuuden koti

  • Jos olet joskus yrittänyt muuttaa ulkonäköäsi, käyttäytymistapojasi tai käyttäytymistäsi välttääksesi tuomitsemisen tai naurun, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos olet joutunut jättämään aterian väliin tai olit nälkäinen, koska sinulla ei ollut tarpeeksi rahaa ruoan ostamiseen kasvaessasi, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos yksi vanhemmistasi oli työtön tai lomautettu, ilman omaa valintaa, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos vanhempasi olivat valkokaulustyöntekijöitä – lääkäreitä, asianajajia jne.- ota askel taaksepäin.
  • Jos lapsuuden kodissasi työskenteli eri rodun tai luokan ihmisiä palvelijoina, puutarhureina jne., ota askel taaksepäin.
  • Jos perheesi omisti talon, jossa kasvoit, tai esimerkiksi osakkeita, metsää tai maatalousmaata, ota askel taaksepäin.
  • Jos olet kasvanut kahden vanhemman perheessä, ota askel taaksepäin.

Lapsuuden yhteisö

  • Jos jouduit luottamaan ensisijaisesti julkiseen liikenteeseen, ota askel eteenpäin.
  • Jos sinut kasvatettiin alueella, jolla oli prostituutiota, huumeaddikteja, alkoholisteja tai säännöllistä väkivaltaa, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos asuit alueella, jolla pystyit pelaamaan turvallisesti ja ilman valvontaa ulkona, ota askel taaksepäin.

Oppimiskokemus

  • Jos näit televisiossa oman rotusi, luokkasi, etnisen ryhmäsi, sukupuolesi tai seksuaalisen suuntautumisesi mukaisia henkilöitä pääasiassa halventavissa rooleissa, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos olet tutkinut esi -isiesi kulttuuria peruskoulussa, ota askel taaksepäin.
  • Jos olet käynyt yksityiskoulua tai kesäleiriä, ota askel taaksepäin.
  • Jos vanhempasi sanoivat sinulle, että olet kaunis, älykäs ja kykenevä, ota askel taaksepäin.
  • Jos vanhempasi kannustivat sinua opiskelemaan yliopistossa, ota askel taaksepäin.
  • Jos sinulla oli pääsy inspiroivaan luontoalueeseen, ota askel taaksepäin.

Työn aloitus

  • Jos sinulle maksettiin vähemmän, sinua kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti tai evättiin työ rodun, luokan, etnisyyden, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos sinulle joskus tarjottiin hyvää työtä ystävän tai perheenjäsenen kautta, ota askel taaksepäin.
  • Jos sait luottamusta tai opetusta käsillä tekemiseen, ota askel taaksepäin.

Työn ulkopuolella

  • Jos olet koskaan pelännyt tai joutunut väkivallan uhriksi rodun, luokan, etnisen alkuperän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai kyvyn vuoksi, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos olet joskus tuntenut olosi epämiellyttäväksi rotuusi, luokkaasi, etniseen alkuperääsi, sukupuoleesi, seksuaaliseen suuntautumiseesi tai kykyihisi liittyvästä vitsistä, mutta et uskaltanut ottaa asiaa puheeksi, ota yksi askel eteenpäin.
  • Jos krooninen terveysongelma on rajoittanut mahdollisuuksiasi, ota yksi askel eteenpäin.

Vinkkinä vielä, että Katju Aron nettisivuilta löydät erinomaisen listan omien etuoikeuksien tutkimiseen: https://www.katjuaro.fi/blogi/2017/3/14/etuoikeuskvely

Lähteet

Brown, Adrienne Maree, 2013. The Indypendent: Take the priviledge walk. Viitattu 17.8.2021. https://indypendent.org/2013/08/take-the-privilege-walk/

McIntosh, Peggy, 1989. The National Seed Project: ”White Privilege: Unpacking the Invisible Knapsack” and ”Some Notes for Facilitators”. Viitattu 17.8.2021. https://nationalseedproject.org/Key-SEED-Texts/white-privilege-unpacking-the-invisible-knapsack

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *